Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

 
4 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ

                                            
                                                                      Γιώτα Καπετανικόλα

Ο στόχος του Θεού είναι να μας μεγαλώσει, να μας κάνει καλύτερους, να μας ωριμάσει. Σε ένα χρόνο από τώρα, θέλει να είμαι καλύτερος από αυτός που είμαι σήμερα. Θέλει να έχω προχωρήσει.

Παροιμίες 4:18 «Ο δρόμος των δικαίων είναι σαν το λαμπρό φως που φέγγει περισσότερο και περισσότερο, μέχρις ότου γίνει τέλεια μέρα».

Υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να γίνει αυτό. Ο τρόπος είναι να μείνεις για πάντα ένας μαθητής στα πόδια του Ιησού. Να είσαι ένας άνθρωπος που δέχεται διδασκαλία, και μάλιστα που διψάει για διδασκαλία. Να είσαι ένας άνθρωπος που έχει αυτιά για να ακούει. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλούσαν τον Ιησού δάσκαλο, και αυτούς που ήταν κοντά του, μαθητές.

Μέχρι σήμερα, ο Κύριος είναι δάσκαλος, που ψάχνει για μαθητές. Είπε «πηγαίνετε και κάντε μαθητές σε όλα τα έθνη».

Όσο ψηλά και αν έχεις φτάσει, όποιο και αν είναι το επάγγελμά σου, υπάρχουν πράγματα να διδαχθείς, υπάρχουν πράγματα που ο Θεός θέλει να σου δείξει ακόμα... δεν έχεις φτάσει στο τέλος!

Παροιμίες 30:24-28

Αυτά τα τέσσερα είναι ελάχιστα επάνω στη γη, είναι όμως σοφότατα.
25. Τα μυρμήγκια, που είναι ένας αδύνατος λαός, ετοιμάζουν όμως την τροφή τους μέσα στο καλοκαίρι.
26. Οι ασβοί των βράχων, που είναι ένας ανίσχυρος λαός, κάνουν όμως, τις φωλιές τους επάνω σε βράχο.
27. Οι ακρίδες που δεν έχουν βασιλιά, βγαίνουν όμως όλες μαζί κατά τάγματα.
28. Ο ασκάλαβος, που υποβαστάζεται στα χέρια του, και διαμένει στα  παλάτια των βασιλιάδων.

Τέσσερα ζώα που τράβηξαν την προσοχή του Σολομώντα. Γιατί είχαν τέσσερα χαρακτηριστικά της σοφίας του Θεού.

1.    Ασκάλαβος  = είδος σαύρας
Το μήνυμα του ασκάλαβου είναι ότι βαστάζεται από τα χέρια του. Είναι ένα μήνυμα ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και επιμονής και αντοχής. Δεν μετακινείται και δεν τα παρατάει. Όσο μικρόσωμος και αν είναι καταφέρνει να διαμένει μέσα σε τεράστια παλάτια. Το μυστικό του είναι η αποφασιστικότητα, που δεν εξαρτάται από το που βρίσκεται και πως είναι οι καταστάσεις γύρω του.

Το παλάτι του βασιλιά μέσα στον Λόγο του Θεού, συμβολίζει πάντα,  ένα μέρος επιρροής, εξουσίας, αύξησης, ένα μέρος κοντά στον βασιλιά, στην παρουσία του Θεού.

Πολλές φορές μέσα στις δυσκολίες οι άνθρωποι τα παρατάνε. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε σοφοί, πρέπει να διδαχτούμε από το μήνυμα της σαύρας. Την αποφασιστικότητά της. Κρατιέται με τα χέρια της και κινείται στην κατεύθυνση που θέλει να πάει. Ζούμε σε καιρούς που πράγματα και καταστάσεις θα προσπαθήσουν να μας απογοητεύσουν και να μας κάνουν να τα παρατήσουμε. Ότι και αν έρθει, πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα μείνουμε μέσα στο παλάτι του βασιλιά.

Ο ασκάλαβος έχει μακρύτερα πόδια, και εκκρίνει από τα χέρια του μια ουσία που τον ικανώνει να κολλάει πάνω στην επιφάνεια που θέλει να κρατηθεί. Γι’ αυτό και μπορεί να σκαρφαλώνει στους τοίχους και τα ταβάνια και να μην πέφτει. Από μέσα του πηγάζει η δύναμη να κρατιέται με τα χέρια του και να μην πέφτει.

Δεν έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου. Δεν είναι πείσμα. Είναι μέσα στον χαρακτήρα του Θεού που ζει μέσα σου.

2.    Οι ασβοί των βράχων
Ανίσχυρα ζώα που κατοικούν στους βράχους. Είναι από τη φύση τους αδύναμα, δεν έχουν τρόπους να επιτεθούν στους κυνηγούς τους, αλλά ούτε και να προστατευθούν. Δεν είναι σαν τα φίδια ή τους σκαντζόχοιρους. Δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα. Είναι από τα πιο ευάλωτα και εκτεθειμένα στον κίνδυνο ζώα. Και όμως, από ένστικτο, ψάχνουν τους βράχους και φτιάχνουν τις φωλιές τους εκεί.

Το μήνυμα των ασβών έχει να κάνει με το ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΕΙΣ.

Ο Δαυίδ είπε στον Ψαλμό 61:2 «Όταν λιποθυμεί η καρδιά μου, οδήγησέ με στην πέτρα που είναι πάρα πολύ ψηλή για μένα.»

Γιατί θα έρθουν στιγμές, που θα νιώθεις αδύναμος, θα νιώθεις ότι οι εχθροί που έρχονται εναντίον σου είναι μεγαλύτεροι από τις δυνάμεις που έχεις . . . θα χρειαστείς τη σοφία του ασβού. Θα χρειαστείς να έχεις χτίσει το σπίτι σου στην πέτρα. Και αυτή η πέτρα θα είναι για σένα ό,τι χρειαστείς. Θα είναι η προστασία σου. Θα είναι η ασφάλειά σου. Θα είναι η ειρήνη σου. Θα είναι η ανάπαυσή σου. Θα είναι το καταφύγιό σου. Θα είναι το φρούριό σου. Θα σε κρύψει στην ημέρα της συμφοράς.

Οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από διάφορα πράγματα. Κρύβονται πίσω από τη θρησκεία τους, το μέρος όπου εκκλησιάζονται, την ταμπέλα τους. Αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί να σε σώσει. Καμία θρησκεία δεν πέθανε για σένα. Ο Σωτήρας είναι ένα πρόσωπο, όχι ένα σύστημα. Μόνο αυτός πέθανε για σένα. Και μόνο αυτός μπορεί να σε σώσει. Θα χρειαστείς μια πέτρα, έναν βράχο.

Πολλοί άνθρωποι στηρίζονται στην οικονομική τους δύναμη, στους ανθρώπους που ξέρουν, στην ικανότητα του μυαλού τους. Δεν είναι κακά όλα αυτά, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι βράχος!

3.    Η ακρίδα μας διδάσκει την ενότητα.
Δεν έχει βασιλιά – κανείς δεν τους λέει τι να κάνουν, αλλά έχουν ανακαλύψει αυτό το σοφό μυστικό της ζωής και της επιτυχίας.

Αν βγει μία μία η ακρίδα για τροφή, θα καταπατηθούν μία μία. Αλλά αν βγουν σε τάγματα, σε ομάδες,.. θα φάνε όλο το θερισμό. Θα γίνει αυτό που λέμε, έπεσε ακρίδα, δηλαδή, φαγώθηκαν τα πάντα. Δεν έπεσε μία ακρίδα, έπεσαν πολλές σαν μία. Η δύναμη να μπορείς να είσαι μία καρδιά και ένα πνεύμα με τους ανθρώπους που σε έθεσε ο Θεός. Δεν είναι τυχαίο, που την ημέρα της Πεντηκοστής, ήσαν με ομοψυχία στον ίδιο τόπο, και το Πνεύμα το Άγιο ξεχύθηκε με φοβερό τρόπο.

Πιστεύω ότι η διχόνοια, λυπεί το Πνεύμα του Θεού και εμποδίζει την κίνησή του. Και δεν πρόκειται ποτέ να φάμε όλο τον θερισμό  μας. Δεν μπορείς να ζεις στην απομόνωση, δεν μπορείς να κάνεις μόνο το δικό σου. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο!

Μην αφήσεις διχόνοιες να σε αποδυναμώσουν.  Μην διαχωρίζεις τη ζωή σου από τους ανθρώπους που ο Θεός σε συνδέει.Το μήνυμα της ακρίδας είναι μείνε συνδεδεμένος. Γιατί η στρατηγική κάθε εχθρού είναι να διαιρεί και να βασιλεύει.

4.    Μυρμήγκια – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Γιατί ξέρουν ότι έρχεται ο χειμώνας. Το μήνυμα του μυρμηγκιού είναι, ετοιμάσου, γιατί έρχεται ο χειμώνας. Συνεχώς κουβαλάνε τροφή.

Χειμώνας – δύσκολες εποχές στη ζωή – όλοι περνάμε – σκοτεινά, ξερά, κρύα.

Αν είσαι σοφός θα είσαι σαν το μυρμήγκι – όταν όλα είναι καλά, ετοιμάζεται για την επόμενη εποχή – δεν αναβάλλει τα σημαντικά, δεν καθυστερεί να κάνει αυτά που επείγουν.

Ο χειμώνας μπορεί να συμβολίζει το τέλος της ζωής του ανθρώπου.
Η άνοιξη: την παιδικότητα, νεανικότητα.
Το καλοκαίρι: την ωριμότητα, ανεξαρτησία.
Το φθινόπωρο: πλησιάζεις στη δύση, βλέπεις την άνοιξη στη ζωή άλλων. Χειμώνας: θάνατος

Όλη η ζωή μας στη γη, είναι μια προετοιμασία για την αιωνιότητα. Τι κάνεις για αυτό; Μην χάνεις χρόνο. Ετοιμάσου πριν έρθει ο χειμώνας.

Σήμερα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας.

Είσαι έτοιμος να συναντήσεις τον Κύριο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου