Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014




Είσαι Εσύ Ιησού;
                                                                             Μελίνα Σταμάτη

Πολλοί από εμάς φανταζόμαστε τον Ιησού ως όμορφο, λαμπρό, μεγαλοπρεπή...και είναι! Είμαστε σίγουροι πως κάθε φορά που θα Τον δούμε, θα είμαστε έτοιμοι για Αυτόν και αμέσως θα τρέξουμε σε ό,τι μας ζητήσει!
Πολλές φορές το κάνουμε, αλλά υπάρχουν φορές που δεν το κάνουμε...η πραγματικότητα είναι ότι δεν Τον αναγνωρίζουμε πάντα, επειδή έρχεται με μορφές που δεν περιμένουμε.
Σταμάτησε για ένα λεπτό και προσευχήσου «Ιησού άνοιξε τα μάτια μου να σε δω!»
Εάν προσευχηθείς αυτή την προσευχή, θα μείνεις έκπληκτος. Γιατί θα έρθει! Και θα έρθει με μορφές που δεν περίμενες να Τον δεις!
Ίσως εμφανιστεί ως φυλακισμένος...ως γυμνός και φτωχός...ως άρρωστος...ως πληγωμένος....ως κάποιος που δεν έχει που να μείνει.
Μα είναι δυνατόν ο Ιησούς να φαίνεται έτσι; Να μυρίζει έτσι; Είναι δυνατόν;
«Επειδή πείνασα και μου δώσατε να φάω. Δίψασα και μου δώσατε να πιω. Ξένος ήμουν και με φιλοξενήσατε. Γυμνός ήμουν και με ντύσατε. Ασθένησα και με επισκεφτήκατε. Σε φυλακή ήμουν και ήρθατε σε μένα. Τότε οι δίκαιοι θα του απαντήσουν λέγοντας: Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς και σε θρέψαμε; Και πότε σε είδαμε ξένον και σε φιλοξενήσαμε; Ή γυμνό και σε ντύσαμε; Και πότε σε είδαμε ασθενή ή σε φυλακή και ήρθαμε σε σένα; Και απαντώντας ο βασιλιάς θα τους πει: Σας διαβεβαιώνω, καθόσον το Κάνατε σε έναν από τούτους τους ελάχιστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα.» (Ματθαίο 25:35-40)
Ναι, μπορεί ο Ιησούς να έρθει σε εμάς με αυτές τις μορφές, επειδή είναι εκεί που οι άνθρωποι Τον χρειάζονται περισσότερο! Ακούει το κλάμα τους, ακούει τον πόνο τους και τους συμπονάει. Και ψάχνει για κάποια χέρια και πόδια για να εκφράσει την καρδιά Του και τη θεραπεία Του σε αυτούς που διψάνε γι’ αυτή!
Εμείς είμαστε το σώμα Του, εμείς είμαστε τα χέρια και τα πόδια Του! Για να πειραματιστεί κάποιος την αγάπη Του, πρέπει να βγει μέσα από μας! Χρειάζεται να δουν το Ευαγγέλιο μέσα σε εμάς.
«Και φανερώνεστε ότι είστε επιστολή του Χριστού, που έγινε με τη διακονία μας, καταγραμμένη όχι με μελάνη, αλλά με το Πνεύμα του ζωντανού Θεού, όχι σε πέτρινες πλάκες, αλλά σε σάρκινες πλάκες της καρδιάς». (Β’ Κορινθ 3:3)
«Οι ζωές σας είναι μια επιστολή που οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει, απλά κοιτάζοντάς σας. Ο ίδιος ο Χριστός την έγραψε-όχι με μελάνι, αλλά με το ζωντανό Πνεύμα Του. Όχι χαραγμένη σε πέτρες, αλλά χαραγμένη σε ανθρώπινες ζωές-και εμείς την δημοσιεύσαμε» (Παράφραση από το Message, Β’ Κορινθ 3:3)
Η εκκλησία ποτέ δεν καλέστηκε να έχει τέσσερις τοίχους. Η εκκλησία δεν είναι ένα κτίριο ή ένας στατικός οργανισμός. Ναι, μπορεί να μαζεύεται σε ένα μέρος, αλλά είναι ένα Ζωντανό Σώμα που κινείται και έχει ζωή. Η εκκλησία είναι οι άνθρωποι που είναι γεμάτοι από το Πνεύμα του Θεού, και Τον κουβαλάνε μαζί τους όπου και αν πάνε.
Η λατρεία μας και το να είμαστε μέρος της δικαιοσύνης του Θεού στη γη, πάνε χέρι χέρι. Η δικαιοσύνη έχει σημασία για τον Θεό, το ίδιο όπως και η λατρεία μας. Στα μάτια του Θεού, αυτά τα δύο είναι αχώριστα. (Αμώς 5:21-24). Θυμάσαι τι λέει στο Ματθαίο 25; «Πεινούσα και μου δώσατε να φάω...».
Ναι, ο Ιησούς πεινάει για τη λατρεία και τη δοξολογία μας! Αλλά  πολλές φορές χρειάζεται κάτι που ίσως φαίνεται πιο πρακτικό. Όπως ένα πιάτο φαΐ και ρούχα για να φορέσει....Αυτό είναι μέρος της λατρείας μας προς Αυτόν!
Αγαπώ να λατρεύω τον Θεό! Μπορώ να είμαι στο δωμάτιό μου για ώρες και να μελετάω και να λατρεύω τον Θεό, ή ακόμα να ετοιμάζομαι για ώρες να οδηγήσω λατρεία στη συνάθροιση της εκκλησίας. Και μου πήρε τόσο πολύ καιρό να συνειδητοποιήσω ότι κάτι έλειπε από τη λατρεία μου. Νόμιζα πως η λατρεία είναι απλά η μουσική. Αλλά η λατρεία είναι θυσία και υπακοή στον Θεό. Ίσως έρθει με τη μορφή της μουσικής, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι αυτό που λέει στην Ρωμαίους 12:1, «Σας παρακαλώ αδελφοί, χάρη των οικτιρμών του Θεού, να παραστήσετε τα σώματά σας ως θυσία ζωντανή, άγια, ευάρεστη στον Θεό, η οποία είναι η λογική σας λατρεία
«Αυτό είναι που θέλω να κάνετε, και ο Θεός να σας βοηθήσει να το κάνετε: Πάρτε την καθημερινή σας, συνηθισμένη ζωή- τον ύπνο σας, το φαγητό σας, τη δουλειά σας, τις καθημερινές σας δραστηριότητες-και φέρτε τες μπροστά στον Θεό ως θυσία.» (Παράφραση από το Message, Ρωμαίους 12:1)
Υπάρχουν έθνη, όπως η Ελλάδα που ζούμε, που οι άνθρωποι είναι πολύ θρησκευόμενοι αλλά ποτέ δεν έχουν συναντήσει τον Ζωντανό Θεό! Ίσως να μην έρθουν ποτέ σε ένα άλλο είδος συνάθροισης από αυτό που έχουν μάθει από μικροί....ίσως να το αντισταθούν αυτό. Αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντισταθούν στην αγάπη του Θεού που θα συναντήσουν μέσα από την εκκλησία, στην καθημερινή τους ζωή! Επειδή διψάνε για Αγάπη, και όχι για θρησκεία ή μια μορφή Χριστιανισμού.
Βλέπουν αυτή τη λατρεία και αγάπη σε πράξη, και αναρωτιούνται, «Γιατί το κάνεις αυτό για μένα; Κανένας δεν έχει κάνει τίποτα σαν αυτό για μένα, χωρίς να περιμένει κάτι ως αντάλλαγμα!» Βλέπουν το Ευαγγέλιο σε πράξη, και αγγίζει τη ζωή τους, ανοίγει την καρδιά τους στον ζωντανό Θεό.
Ο Ιησούς ήρθε στη γη επειδή μας αγάπησε. Για να σώσει την ανθρωπότητα. Ήρθε και πέθανε για μας, προτού καν Τον γνωρίσουμε. Δεν περίμενε να καθαριστούμε πρώτα και να έχουμε κάτι να Του δώσουμε πίσω, αλλά παρόλα αυτά το έκανε, γνωρίζοντας ότι ίσως ποτέ δεν θα δεχθούμε την αγάπη Του. Αυτή είναι η ανταπόκριση που ο Θεός περιμένει από εμάς να έχουμε για τους άλλους ανθρώπους. Να είμαστε μιμητές Του. Να δίνουμε, να αγαπάμε, ακόμα και εάν οι άνθρωποι ποτέ δεν ανταποκριθούν, ή δεν μας δώσουν κάτι πίσω.
Ενώ εμείς ήμασταν αμαρτωλοί....ο Ιησούς ήρθε! Μπορούμε να το πούμε αυτό για την εκκλησία; Ενώ ήταν ακόμα φτωχοί, η εκκλησία ήρθε; Ενώ ήταν ακόμα άρρωστοι και συντετριμμένοι, η εκκλησία ήρθε;
Ψιθύρισε στον Ιησού, «Κύριε, βοήθησέ με να Σε δω!». Όταν οι καρδιές μας διψάνε να Τον δούνε, Αυτός θα μας οδηγήσει σε μέρη και ανθρώπους που ποτέ δεν σκεφτήκαμε. Θα δούμε την ανάγκη εκεί που δεν μπορούσαμε να τη δούμε πριν.
Μην κρύψεις το φως σου. Είσαι σαν μια πόλη πάνω σε βουνό που δεν μπορεί να κρυφτεί. (Ματθαίο 5:14). Μην αποθαρρύνεσαι από τα νούμερα, απ’ το ποιος τελικά προσευχηθεί την προσευχή σωτηρίας ή έρθει στην εκκλησία. Ο Κύριος είναι που σώζει! Εμείς καλεστήκαμε να σπέρνουμε σπόρους. Και να τους ποτίζουμε. Ο Θεός θα φέρει τον θερισμό! Μην ανησυχείς για τα μεγάλα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Κάνε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη, όπως λέει η Μητέρα Τερέζα.
Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα κατάκρισης! Έχω νιώσει κατάκριση τόσες φορές για πολλά πράγματα που δεν έχω κάνει...όχι, δεν είναι αυτό! Αυτό είναι μια αποκάλυψη του πόσο δυνατή είναι η αγάπη Του, και πόσο θέλει να ρεύσει αυτή την αγάπη μέσα από μας σε άλλους!
Ας πιστέψουμε για ένα μεγάλο θερισμό ψυχών στη γενιά μας, που θα πειραματιστεί την φανερωμένη αγάπη του Θεού. Το Ευαγγέλιο θα κηρυχθεί μέχρι τα άκρα της γης, και ίσως δεν κηρυχθεί με τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει. Ας είμαστε ανοιχτοί στο Πνεύμα του Θεού. Να μας δείξει νέους τρόπους για να δώσουμε το Ευαγγέλιο στις ζωές των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να είναι να σχεδιάζουμε και να ζωγραφίζουμε εδάφια, να δίνουμε το ευαγγέλιο μέσα από τραγούδια, να αγγίζουμε την κοινωνία μας με την αγάπη του Θεού. Πολλές φορές αποθαρρυνόμαστε από μια φόρμα που έχουμε στο μυαλό μας που δεν έχει επιτευχθεί, και σταματάμε να κοιτάμε στο τι ο Θεός μπορεί να κάνει με τόσο μεγαλύτερους τρόπους και πόρτες.
Ας πιστέψουμε γι’ αυτό μέσα στο 2014! Πόρτες για το Ευαγγέλιο! Στην κοινωνία μας, στα σχολεία μας, στο έθνος μας! Ότι θα δούμε νίκη πάνω στον θάνατο διαμέσου της φανερωμένης αγάπης.
Που είναι οι συντετριμμένοι, οι κακοποιημένοι, οι φτωχοί, οι άρρωστοι άνθρωποι στην πόλη σου, στη γειτονιά σου, στο κόσμο σου; Πήγαινε βρες τους και αγάπησέ τους, σαν να το έκανες για τον ίδιο τον Ιησού.
Ίσως πεις αρχικά «Είσαι εσύ Ιησού;», αλλά όταν δεις τον Ιησού στα μάτια αυτού του ανθρώπου, μην κάνεις πίσω. Πήγαινε και διακόνησε στον Κύριο, διακονώντας σε αυτό το άτομο. Θα μείνεις έκπληκτος σ’ αυτό που ο Κύριος μπορεί να κάνει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου