Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013




ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΕΟ
                                                                               Λιάνα Σταμάτη 
                               
Ησαίας 40:31
«Αλλ’αυτοί που προσμένουν τον Κύριο θ ανανεώσουν την δύναμη τους, θα ανέβουν με φτερούγες σαν αετοί, θα τρέξουν και δεν θα αποκάμουν, θα περπατήσουν και δεν θα ατονήσουν.»
Εάν δούμε προσεκτικά και μελετήσουμε  τις αναζωπυρώσεις  και τις μεγάλες κινήσεις του Θεού στο παρελθόν  θα ανακαλύψουμε ένα φαινόμενο,  ένα «κάτι» που δεν ακούγεται  πουθενά  στο μεγαλύτερο κομμάτι του χριστιανικού  κόσμου σήμερα.
Ο Λόγος του Θεού το αποκαλεί « προσμένοντας  τον Κύριο». Οι αγαπημένοι «άγιοι» εκείνων των ημερών γνώριζαν πώς να κάθονται κάτω, να ησυχάζουν και να προσμένουν τον Θεό. Δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο για όλη την εκκλησία να κάθεται σε μία συνάθροιση για τρείς ώρες  χωρίς  κανένας  απολύτως να  λέει  μία  κουβέντα. Όλοι ήταν γεμάτοι, ήρεμοι. Κανένας δεν κινούταν νευρικά στην καρέκλα του. κανένας δεν σηκωνόταν να προφητέψει.
Δυστυχώς, το να προσμένουμε τον Κύριο είναι μια παραλίγο χαμένη τέχνη σήμερα. Αλλά είναι ένα μεγάλο όπλο που η Εκκλησία πρέπει να επανακτήσει και να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί σε αυτή την ώρα που ζούμε. Το χρειαζόμαστε απελπισμένα- πρώτα από όλα επειδή οι πιστοί είναι κουρασμένοι. H σφοδρή επίθεση του Εχθρού σε αυτές τις τελευταίες μέρες εξασθενίζει τους αγίους.
Αλλά δόξα τον Θεό δεν χρειάζεται να παραμείνουμε κουρασμένοι. Η Γραφή μας λέει ότι τον να προσμένουμε τον Θεό θα μας αναζωογονήσει και θα μας ενδυναμώσει. Θα μας φέρει σε θέση νίκης και ευλογίας. Εάν όμως αρνηθούμε να προσμένουμε τον Θεό, θα είμαστε σαν τους Ισραηλίτες στον Ησαΐα 30. Κοιτάξτε τι συνέβη σε αυτούς
Ησαίας 30:15-18
Οι περισσότεροι χριστιανοί σήμερα ενεργούμε ακριβώς όπως οι άνθρωποι σε αυτό το εδάφιο. Χρειάζονται την δύναμη του Θεού επειδή ο εχθρός επιτίθεται σε κάποιο τομέα της ζωή τους. Αλλά αντί να προσμένουν τον Θεό σε ησυχία και να αναπαυθούν σε Αυτόν μέχρι να έρθει η απάντηση, τινάζονται επάνω και κάνουν ένα σωρό πράγματα στην δική τους δύναμη. Κουράζουν τους εαυτούς τους – και μετά χάνουν την μάχη πανηγυρικά!
Όχι μόνο δύναμη, νίκη και ευλογία έρχονται σε αυτούς που προσμένουν τον Κύριο, αλλά και αποκάλυψη επίσης. Ησαίας 64:4“ Επειδή οι άνθρωποι δεν έμαθαν εξαρχής. Τα αυτιά τους δεν άκουσαν, τα μάτια τους δεν είδαν Θεό άλλον εκτός από σένα που να έκανε τέτοια πράγματα σε αυτούς που τον επικαλούνται..»
Υπάρχουν μυστικά πράγματα κρατημένα για αυτούς που προσμένουν τον Θεό. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ακούν από δεύτερο χέρι αυτά τα μυστικά από άλλους ανθρώπους. Αλλά μπορείς να τα ακούσεις απευθείας από το Πνεύμα τους Θεού εάν μπεις στην παρουσία του- και περιμένεις.
Η Γραφή επίσης μας λέει και για άλλα πλεονεκτήματα του να προσμένεις τον Κύριο. Λέει, " Ησαίας 49:23 …. Και ότι εκείνοι που με προσμένουν δεν θα ντροπιαστούν." Εάν προσμένεις τον Κύριο, θα κάνει ό,τι χρειάζεται να κάνει για να σε εξοπλίσει  και να σε προετοιμάσει ώστε να μην ντροπιαστείς όταν ο Ιησούς έρθει. Θα είσαι έτοιμος να τον συναντήσεις εκείνη την ημέρα. Θέλουμε να τον ακούσουμε  να λέει « Εύγε, Μπράβο»» Αλλά προκειμένου να γίνει αυτό έχουμε κάποιες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε.
Πως θα γίνουν αυτές οι αλλαγές; Ο Κύριος μου μίλησε σχετικά με αυτό κάποια στιγμή. Μου είπε, « Εάν μου δώσεις ένα πράγμα, μπορώ να αλλάξω τα πάντα σε σένα. Μπορώ να αλλάξω το μυαλό σου. Μπορώ να αλλάξω την ψυχή σου. Μπορώ να αλλάξω το σώμα σου. Μπορώ να αλλάξω τα οικονομικά σου. Το μόνο πράγμα που χρειάζομαι είναι αυτό που σου ήταν πιο δύσκολο να δώσεις- τον χρόνο σου.
Εάν ο Θεός μπορεί να σε έχει στην παρουσία του μπορεί να διαχειριστεί κάθε τι αδύνατο στην ζωή σου. Υπάρχουν άνθρωποι που ολόκληρη η προσωπικότητά τους χρειάζεται να αλλάξει και να ανακαταταχθεί πριν μπορέσουν να μπουν μέσα στο κάλεσμα τους από τον Θεό. Εάν σπείρεις χρόνο προσμένοντας στην παρουσία του Θεού θα θερίσεις αυτά τα αποτελέσματα.
ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ
«Ναι αλλά δεν έχω χρόνο απλώς για να περιμένω στην παρουσία του Θεού!»
Ναι, έχεις. Απλά ξοδεύεις αυτό τον χρόνο κάνοντας κάτι άλλο. Για αυτό τον λόγο σαν Χριστιανοί χρειαζόμαστε να δούμε με μια καινούργια  ματιά τον χρόνο που ο Θεός μας έδωσε. Σίγουρα, χρειάζεται να ξοδεύουμε  χρόνο στην δουλειά μας και  χρόνο με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Ξοδεύουμε χρόνο να ψωνίσουμε ,να μαγειρέψουμε να καθαρίσουμε. Ξοδεύουμε χρόνο να προσευχηθούμε. Αλλά έρχονται στιγμές που ο Θεός απλά μας καλεί να τον προσμένουμε. Εάν εμπιστευτούμε τον Θεό να καθοδηγήσει τα βήματά μας και εάν υπακούσουμε τις παροτρύνσεις  του στην διάρκεια των υπόλοιπων ωρών τις ημέρας μας, όταν έρθει η στιγμή να προσμένουμε θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε.
Στον Εκκλησιαστή 3:1-14 μιλάει για αυτή την αρχή.
Αυτά τα εδάφια τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να είσαι μέσα στον χρόνο του Θεού "timing". Είναι δυνατό να κάνεις το σωστό πράγμα αλλά να έχεις τα λάθος αποτελέσματα, απλά επειδή δεν ήταν η ώρα του Θεού. Εάν ακολουθήσεις το χρόνο του Θεού δεν θα χάσεις το σχέδιο του για την ζωή σου. Επιπλέον θα έχεις ότι χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις ότι έρθει απέναντί σου. Επειδή είσαι στην σωστή θέση στην σωστή ώρα, η προμήθεια του Θεού θα είναι εκεί για σένα. Εάν χρειαστείς  χάρη θα πολλαπλασιαστεί  για σένα. Εάν χρειαστείς δύναμη, θα πολλαπλασιαστεί  για σένα.
Είναι θαυμάσιο να είσαι στην ώρα σου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΥ
Με τα ίδια λεγόμενα, μπορεί στα αλήθεια να σου στοιχίσει όταν αρχίσεις να γίνεσαι πολυάσχολος κάνοντας πράγματα από κόπο παρά από έμπνευση και βγαίνεις έξω από το timing την ώρα του θεού. Η Γραφή μας μιλάει για ανθρώπους που το έκαναν αυτό και μπορούμε να διαβάσουμε για μία  από αυτούς στον Λουκα 10.
Εδώ ο Ιησούς θα πήγαινε να επισκεφτεί την Μαρία και την Μάρθα. Σκέψου το για ένα λεπτό. Εάν ο Ιησούς ήταν να έρθει στο σπίτι σου για επίσκεψη, θα πρόσμενες μία εμπειρία που θα σε ανέβαζε σημαντικά στην δόξα του Θεού. Θα ήταν μια εμπειρία που μπορεί να μην ξαναγινόταν ποτέ και σίγουρα θα έμενε αξέχαστη.
Αλλά, η Μάρθα ήταν τόσο αποσπασμένη με τις φυσικές δραστηριότητές της που έχασε αυτό που ο Θεός ήθελε να είναι μία από της πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της. Αντί να σταθεί και να ακούσει αυτά που ο Ιησούς είχε να πει εκείνη την μέρα, καταπιάστηκε με την κουζίνα και καταγινόταν με τις κατσαρόλες.
Και επιπλέον τσαντίστηκε και επειδή η αδελφή της η Μαρία απλά κάθονταν στα πόδια του κυρίου σαν να μην είχε τίποτα άλλο να κάνει. Στο τέλος με αγανάκτηση ρώτησε τον Ιησού. Λουκάς 10:40 «Κύριε δεν σε μέλλει ότι η αδελφή μου με άφησε μόνη να υπηρετώ; Πες της λοιπόν να με βοηθήσει.»
Αλλά ο Ιησούς απάντησε, Λουκάς 10:41-42 «Μάρθα, Μάρθα μεριμνάς και αγωνίζεσαι για πολλά εντούτοις, για ένα υπάρχει ανάγκη… η Μαρία όμως διάλεξε την αγαθή μερίδα η οποία δεν θα αφαιρεθεί απ αυτήν»
 Αυτό που ο Ιησούς έλεγε ήταν ότι αυτή την συγκεκριμένη στιγμή η Μάρθα πραγματικά χρειαζόταν μόνο ένα πράγμα-την επίσκεψη  της από τον Θεό. Εάν διέκρινε την ώρα σωστά θα είχε ευλογηθεί πολύ. Αλλά το timing της ήταν λάθος.
Η ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΘΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΉΣΕΙ
 Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το «προσμένω τον Θεό» με το «δεν κάνω τίποτα», αλλά δεν είναι το ίδιο. Όταν προσμένεις τον Θεό λαμβάνεις τα σχέδια του, σχέδια που θα σε ενεργοποιήσουν κάπου στην ζωή σου. Μπορεί να σου πει να βγεις έξω από τα χρέη. Μπορεί να σου πει να ρυθμίσεις τις σχέσεις σου. Αλλά πάντα θα κάνεις  κάπου πρόοδο στην ζωή σου μέσα από τις οδηγίες που θα λαμβάνεις από τον Θεό.
 Εάν χρειάζεσαι απελευθέρωση από το χέρι του εχθρού ή απελευθέρωση  στο τέλειο σχέδιο του Θεού για την ζωή σου, κάνε στον εαυτό  αυτές τις ερωτήσεις. Σε ποιον απευθύνεις την κραυγή σου; Στον Θεό ή στους φίλους σου;
Σε ποιον έχεις μιλήσει περισσότερο για την κατάστασή σου; Ήταν ο Θεός; Εάν όχι το πρώτο βήμα σου είναι να μείνεις ήσυχος μπροστά του.  Μερικές φορές θα ανακαλύψεις ότι είσαι τόσο δεμένος που χρειάζεται χρόνος απλά για να ησυχάσεις αρκετά και να περιμένεις. Ετσι το να προσμένεις τον Θεό δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σε 5 λεπτά.
Χρειάζεται να ησυχάσεις τόσο πολύ, που το μυαλό σου να μπορεί να ακούσει τι λέει το Πνεύμα του Θεού στην καρδιά σου. Δεν είναι ότι δεν σου μιλούσε μέχρι αυτή την στιγμή. Είναι ότι απλά δεν μπορούσες να τον ακούσεις μέσα από όλο  τον θόρυβο της ψυχή σου ( μυαλό, θέληση , συναισθήματα). Το να  προσμένουμε   τον Θεό δεν τον κάνει να μιλάει δυνατότερα, απλά ησυχάζει τον θόρυβο ώστε να μπορούμε  να ακούσσουμε. Όσο περισσότερο τον προσμένουμε  τόσο λιγότερο ακούς τις φωνές και τις γνώμες άλλων ανθρώπων.
 Και όταν παίρνεις οδηγίες από τον Θεό,  μην περιμένεις κάτι  φανταχτερό . Η προετοιμασία για ένα θαύμα δεν είναι συνήθως κάτι γεμάτο αίγλη . Για παράδειγμα τι το φανταχτερό υπήρχε στο να φέρεις μαζί σου εκεί που κυρητε ο Ιησούς,  5 ψωμιά και 2 ψάρια; Ή θυμάστε την ιστορία του Ελισαίε και της χήρας στο Β Βασιλέων 4;Δεν υπήρχε τίποτα το γοητευτικό στον να γυρνάς και να μαζεύεις άδεια δοχεία. Ήταν κάτι εγκόσμιο και ανιαρό, κουραστικό, αλλά ήταν μια προετοιμασία για ένα θαύμα.
Στον Ψαλμό 46.10 λέει, « Ησυχάστε και γνωρίστε ότι εγώ είμαι ο Θεός, θα υψωθώ ανάμεσα στα έθνη, θα υψωθώ στην γη.» Ψαλμός 4:4 Οργίζεστε και μην αμαρτάνετε μιλάτε στις καρδιές σας επάνω στο κρεβάτι σας και ησυχάζετε»
Δεν θέλεις ο Θεός να υψωθεί στην ζωή σου; Τότε κάνε αυτό που αυτά τα εδάφια λένε να κάνεις.
 Βεβαίως είναι καλό να διασκεδάζεις. Είναι υπέροχο να έχεις κοινωνία με άλλους πιστούς. Είναι υπέροχο να κάνεις το έργο της διακονίας. Αλλά υπάρχει καιρός που πρέπει να σταθείς, καιρός που πρέπει να κλείσεις  το τηλέφωνο και να μην ανοίξεις  την πόρτα σου. Κανένας δεν είναι πιο σημαντικός από τον Θεό.
Μην χάσεις την στιγμή της επίσκεψης  σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου